Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit üzen a hajszin?

2009.03.26

Kép

 

Szőke angyal, vörös boszorkány – közhely lenne? Tudósok bebizonyították, hogy a hajszín és a jellem szoros összefüggésben van egymással. De hogyan lehet ez igaz, amikor minden második nő festi a haját? A haj festése megváltoztatja a jellemet is?

 

hajszín és a jellem összefügg – a vörös hajúak hevesebben reagálnak, mint a szőkék, a barnák öntudatosabbak, mint a feketék. A genetikusok felfedezték, hogy a bőr és a haj színárnyalatától függ a vérmérséklet. A hormonkutatók is meglepődve tapasztalták, hogy az adrenalin, a szerotonin és a melanin hormonok termelődése a haj- és bőrtípusoknak megfelelően különböző módon történik, ami hatással van az érzelmekre is.
Felmerül a kérdés, hogy azok a nők, akik vörösre festik a hajukat, valóban vörösekké válnak? A színpszichológusok szerint egy kicsit igen, hiszen naponta a tükörbe tekintve a lélek a hajszíntől állandó jelzést kap. Aki valaha szőke volt, ám az arcát rendszeresen vöröses hajkoronával körülölelve látja, annak nemcsak a megjelenése, hanem egy idő után a viselkedése is megváltozik.

A temperamentum és a makacsság találkozása

A vörös hajú ember szenvedélyes, sokszor töri csínytevésen a fejét, élvezi a hatalom gyakorlását, és rendszerint elképesztő ötletek jutnak az eszébe. Valóban ilyenek lennének? Igen – állítja az Amerikai Pszichiátriai Szövetség tanulmánya: a vörös hajú ember érzékenyebb, önfejűbb, vad elképzelései vannak, nincs számára lehetetlen, és ami a szívén, az a száján. Kevésbé alkalmazkodó, könnyű felidegesíteni.
A megállapítást a Harvard egyetem kutatói is megerősítették: a vörös hajúak szervezetében kevesebb antistressz-hormon termelődik, ezért minden izgatást és ingert fokozottabban élnek meg. Amit a férfiak már régen sejtettek, hiszen valamennyi nép festményein a hősies nőket vörös hajkoronával ábrázolták.

Az ókor óta az örömlányok vörösre festették a hajukat, nem azért, hogy óvakodjanak tőlük a kuncsaftok, hanem hogy még érzékibb élményben részesíthessék őket. A híres svájci asztrológus, Claudia Laforge a saját tapasztalatai alapján állítja: a vörös hajúak horoszkópjában erőteljesebb Skorpió-, illetve Plútó-hatás fedezhető fel. Ez szintén robbanékonyságot, szenvedélyt és gyors hevülést jelent.

Az alulértékeltek?


Most minden nő, aki eddig búslakodott az átlagos hajszíne miatt, örömmel olvashatja, hogy a kiemelkedésre a barnáknak van a legjobb esélyük. Az egyik francia vállalatcsoport felkérésére végzett vizsgálat eredménye szerint a Nobel-díjasok között túlsúlyban vannak a barnák. Tehát a barnák okosabbak és intelligensebbek? Nem, a barna hajú ember folyamatosabban és kitartóbban dolgozik, remekül terhelhető, fát lehet vágni a hátán, nehéz helyzetekben utolsóként válik idegessé. A tudósok már összeállították az ideális munkacsoportot a hajszínek alapján: a vörös hajú jön az ötleteivel, a barna kivitelezi a mesterművet, a szőke bemutatja a nyilvánosság előtt, a fekete pedig foglalkozik majd a bevétellel és kiadással.

Miért annyira megbízható a barna, miért képes továbbfejleszteni a tervezetet és tökéletesen megoldani a feladatot? Talán azért, mert a barna a Föld színe, és a barna hajúak két lábbal állnak a Földön? Pontosan, mondják a kutatók. A barna szín megnyugtató és bizalomgerjesztő, tehát mindegy, hogy milyen idegi vagy fizikai állapotban nézünk a tükörbe, az arcot keretező szín megnyugtató üzenetet hordoz. Egyetlen más hajszín tulajdonosa sem veheti fel a versenyt öntudatban a barnákkal.

Okosabb, mint ahogy a férfiak hiszik


Amerikai felmérés szerint a szőke nők gyakrabban válnak el a partnerüktől, aminek több oka lehet: a szőke nőket többen rajongják körül, mint másokat, és hevesebben ostromolják házassági ajánlatokkal. Korábban mennek férjhez, vagyis gyakrabban tévednek. A férfiak vajon miért vonzódnak ellenállhatatlanul a szőke hajszínhez? A szőke szín simulékonyságot és engedelmességet sugall. Főként Közép-Európában és Észak-Amerikában a gyerekek hajszíne, ehhez társul a szőkék ártatlansága, arcvonásuk is gyermekibb, naivabb a többi hajszín tulajdonosáénál. A szőkeséggel társítják a gyengédséget, a puhaságot, a befolyásolhatóságot és a könnyen kaphatóságot. A férfiak azt gondolják, nem történhet velem semmi rossz, ha vele kezdek.

Ez azonban nem így van, ugyanis a szőkéknek sokkal erősebb az öntudatuk, mint ahogy azt a férfiak elképzelik. Tesztek sora bizonyította, hogy remek a memóriájuk, brillíroznak a lexikális tudás terén és nem okoz túl nehéz feladatot a természettudományi vagy matematikai feladatok megoldása sem. Ezenkívül arcátlan humorérzékkel rendelkeznek, amit a férfiak nehezen viselnek. Vagyis a szőke nők keményebbek, netán érzéketlenebbek? Nem, csak nem teszik ki az ablakba az érzéseiket, s nem vakítja el őket annyira a szenvedély, hogy közben ne tudnának gondolkodni. A fejlődéskutatók a szőkék hűvösségét a klimatikus viszonyokra vezetik vissza, amelyek között évezredeken keresztül felnőttek. A híresztelések szerint egyre kevesebb eredeti szőke hajszínű ember születik a jövőben, s 2050-re talán még a szőke hajszín génje is eltűnik.

Titokzatos és megfontolt

Míg a szőkéknél gyorsan a tárgyra lehet térni, a feketék esetében inkább a visszafogottság és a lassúbb tempó javasolt. Semmilyen más hajszín nem vívott ki ennyi tiszteletet a férfiak szemében, mint a fekete. A fekete igazi egyéniség. A fekete hajúak gyakrabban járnak pszichológushoz vagy vesznek részt terápián, mert sokkal jobban foglalkoztatja őket a honnan jöttünk, merre tartunk gondolata, és az, hogyan tehetnének valamit saját fejlődésük érdekében. A színpszichológusok szerint, aki állandóan feketétől övezve látja arcát a tükörben, az automatikusan megfontoltságot és komolyságot fejleszt ki magában.

A fekete hajszínű ember kissé melankolikus, egocentrikus, gyakrabban kételkedik saját magában. Érdeklődik az irodalom, a szellemi élet és a vallás iránt. Átlagosan sokkal gyakrabban foglalkozik spirituális témákkal, ez megfelel a költészet és festészet hagyományainak, hiszen ott a feketék mindig misztikus fénnyel övezve jelennek meg. Talán azért ilyenek, mert a sötétség nem földi eredetű? Egyértelmű a válasz: nem. A fekete hajúak rendelkeznek a legerősebb spirituális tehetséggel, hiszen minden nagyobb vallást, beleértve a kereszténységet is, a fekete hajszínűek alapozták meg. Minél világosabb színű a haj, annál kisebb az érdeklődés az ezoterikus világ iránt. Az izésük gyakran extravagáns, időnként elrugaszkodnak a valóságtól, ugyanakkor ők a legjobbak, ha pénzügyekről van szó.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

papa.kitti.csilla@hotmail.com

(KittiCsilla, 2010.10.12 21:08)

Szőke vagyok,természetesen természetes. :D
hát ami azt illeti a matek nem megy olyan jól,de tényleg könnyen befolyásolható vagyok,és ezzel vissza is élnek a barátaim:D

csilla959@citromail.hu

(Avril, 2010.05.11 19:27)

Én teljes mértékben barna vagyok.A jellemzés is teljesen illik rám.Mondjuk szerintem egy embert nem csak a hajszíne jellemezhet.

hululu@freemail.hu

(csaj, 2009.11.20 16:07)

hát...sztem nem igaz....én teljesen barna hajú vagyok ,de minden vagyok csak nem az ami rá illik...lehet igaziból vörös vagyok akit szőkére festettek és igy lett barna:)

hajszín

(e-mese, 2009.10.12 21:17)

Én eddig nem igazán tudtam eldönteni, hogy a hajam fekete vagy inkább barna, mert a legtöbben feketének nézik, annak ellenére, hogy én inkább barnának látom. A fekete hajszín jellemzése, viszont közelebb áll hozzám.